Uitgeven via Social Media – een doel of een middel?

Social Media Club Amsterdam – over Uitgeven & Social Media

Het voelde inderdaad zoals ik het van te voren twitterde: #metdeneusindeboter.  Aanwezig op een avond van de Social Media Club Amsterdam #smcadam, met dit keer als thema Uitgeven en Social Media. Een select gezelschap van 60 personen; voor mij de eerste meet-up bij deze club en eigenlijk was ik te laat met inschrijven. Maar ik kon gelukkig toch nog aanschuiven als één van de Content Ambassadors, met de belofte me niet te mengen in de discussie én na afloop een blog te wijden aan deze avond. Nou: bij deze en van harte!

@ellenfaxion: Van glazenwasser via e-book hit naar succesvolle trainer
Dat is in een notendop het verhaal van Ellen de Lange-Ros, de eerste spreker op #smcadam. Haar blogs “De Glazenwasser – helder zicht op je klant” heeft ze de afgelopen jaren slim getagd om de leukste er gemakkelijk tussenuit te vissen en te recyclen in een e-book.  Dat was mijn les 1: had ik maar meer geblogd, dan had ik m’n boek al bijna klaar!

En daar waar het mij al heel stoer lijkt om een e-book uit te geven, was het Ellen nog niet genoeg: ze wilde een hit in i-Tunes met haar e-book . En die kreeg ze! Niet zomaar natuurlijk, maar met een slimme campagne via de 1000 e-mailadressen van haar nieuwsbrieflezers. Die kregen de tip dat het e-b00k tot een bepaalde tijd gratis te downloaden was bij i-Tunes. Dat was voor mij les 2: het loont toch wel om een schare trouwe lezers op te bouwen en die ook rechtstreeks te kunnen benaderen. E-mailadressen zijn toch zo ouderwets nog niet.
Hoe Ellen dit precies heeft aangepakt beschreef ze trouwens zelf voor Frankwatching in het artikel “Auteur 2.0, hoe je anno 2012 een boek uitgeeft”.

En direct daarna les 3 voor mij: het ging eigenlijk helemaal niet om het uitgeven van het e-book zelf. En ook niet om die hit binnen i-Tunes met en-pasant de lange neus naar de uitgever die niet met haar in zee had gewild. Het e-book levert weliswaar relatief veel meer op dan een gedrukt boek, maar de aantallen zijn niet hoog genoeg voor een échte klapper.

Ellen de Lange-Ros

Nee, het bleek allemaal onderdeel van de overall strategie om leuke en passende klanten te vinden voor de trainingen die Ellen met haar bedrijf Faxion geeft. “De klanten die door mijn blogs heen komen, zijn uiteindelijk ook de klanten die goed bij mij passen, een soort van natuurlijke selectie”.  Die heb ik wel even een paar keer moeten herkauwen, maar hij is inmiddels “zo helder als glas” en ik vind ‘m geniaal.

Ellen, bedankt voor het delen! Ik heb je e-books inmiddels gedownload en ook  je presentatie op slideshare gevonden en jouw Storify n.a.v. de #smcadam bijeenkomst.

 

@erwblo: Elke tweet is een minirecensie en ’t boek moet nog geschreven worden!
Erwin Blom had ik al eens een wervelende presentatie horen geven over CrowdSourcing, toen met heel veel verschillende voorbeelden. Leuk om hem nu in te zien zoomen op zijn eigen project met Fast Moving Targets: “De Realtime Revolutie – Hoe Twitter bijna alles verandert” .
Is het een boek of gaat het over een event?  Als snel blijkt allebei en meer dan dat.  Op 19 april is er in elk geval het event en rond die tijd komt ook zijn e-book hierover uit. En tot die tijd valt er al van alles te lezen én mee te doen op de site van Fast Moving Targets.

Het concept is eenvoudig: Erwin kiest ervoor om schrijver te zijn, maar gebruikt de inhoud van anderen. Bij non-fictie kan dat ook prima, daar geldt immers per definitie: “samen weten we meer”.  Klinkt simpel, maar bij mij blijft wel de vraag hangen hoe je mensen zover krijgt om al die inhoud met je te delen. Maar een snelle blik op zijn site leert me dat dat – in zijn geval – geen enkel probleem blijkt!  De site staat al vol met persoonlijke verhalen van bekende en minder bekende personen en organisaties over hoe Twitter hun werk en leven heeft veranderd.  Het werkt aanstekelijk en al gauw druk ik op de button “Doe mee”.  Eerst maar even “tientjes-lid” geworden dan blijf  ik in elk geval regelmatig op de hoogte van dit project.

Erwin Blom

Ben trouwens benieuwd voor hoeveel mensen het concept van het “gepersonaliseerde e-book” werkt: heb je bijgedragen aan de inhoud van het boek? Het kost een paar centen, maar dan komt jouw verhaal wel vooraan in je eigen boek!  Slim.

Tijdens zijn presentatie ontstaat er een discussie in de zaal over “objectiviteit”. Wat mij betreft is Erwin daar heel helder over: “Objectiviteit bestaat niet, het is alleen mijn visie op een stukje van de waarheid”.

En net als bij Ellen, merk ik dat ook bij Erwin het uitgeven van een e-book meer een middel is dan een doel.  Hij zegt het zelf ook heel treffend: het gaat uiteindelijk om de content en die kun je vervolgens op meerdere manieren recyclen en verpakken, als een e-book, een presentatie, een evenement, ’t maakt niet uit. Hij heeft er in elk geval veel lol in, dat is te merken!

Ook Erwin z’n presentatie is terug te zien op slideshare. Dank daarvoor.

En wat nu? Hoog tijd om na te denken over de titel van m’n eerste e-book. Die gaat in mijn geval bijna vanzelfsprekend over het raakvlak van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Social Media. Gelukkig heb ik tijdens deze avond van de Social Media Club Amsterdam ook gehoord dat een e-book niet altijd de dikte van een traditioneel boek hoeft te hebben. Maar dat een dun e-book juist heel aantrekkelijk kan zijn om te starten met het uitgeven van een e-book en te testen of een idee of onderwerp aanslaat. Werk aan de winkel dus ….. wordt vervolgd!

 

Comments

comments

2 gedachten over “Uitgeven via Social Media – een doel of een middel?”

  1. Dank voor dit heldere en aansprekende verslag Adrieke! Handig, deze tips en presentaties om te bekijken, daar kan ik denk ik ook goed gebruik van maken bij het bewerken van een tekst tot een e-book.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.