Pas écht MVO door transparantie via social media.

MVO?
Een mooie term, maar tegelijkertijd ook een containerbegrip. Voor wie aan de slag wil met MVO: er zijn vele boeken geschreven over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. En in de ISO 26000 is MVO in de volle breedte uitgewerkt. Met een mooi overzicht van MVO-onderwerpen en ideeën over mogelijkheden om hier concreet invulling aan te geven.

Maar waar ligt de lat?
Wie zegt dat een bedrijf of organisatie goed bezig is met MVO? Dat bedenk je niet van achter je bureau en dat is ook niet in specifieke richtlijnen vastgelegd. Er is geen simpele MVO-checklist. Het zijn uiteindelijk de verschillende belanghebbenden in de maatschappij die bepalen wat er van een bepaalde organisatie of bedrijf wordt verwacht. Die belanghebbenden (stakeholders) zijn bijvoorbeeld klanten, medewerkers, aandeelhouders, leveranciers, omwonenden, NGO’s, overheid, media en vooral ook de eindgebruikers van een product of dienst.

Communiceren over MVO?
Het is dus heel belangrijk om te communiceren met deze doelgroepen. Niet zozeer om een mooie MVO-boodschap te verkondigen, dat is alleen maar zenden en kan al gauw op greenwashing gaan lijken. Maar vooral om te luisteren. Om te weten te komen wat de verschillende belanghebbenden verwachten op MVO-gebied. En laat dat nu juist via social media op brede schaal mogelijk zijn. Er wordt van alles online gedeeld. Zoals we vroeger op een verjaardagsfeestje deden, maar nu staat het online. Er wordt wat afgemopperd op Twitter, Facebook, blogs, etc.. Je vraagt je soms af waar mensen de tijd vandaan halen en ook wat ze beweegt om dat online te delen. Maar het is wél interessant om mee te luisteren en het kan juist sterk over komen om online op dit commentaar in te gaan en te laten zien wat je met dergelijke kritiek doet. En gelukkig worden er online ook complimenten uitgedeeld. En zowel van het gemopper als van de complimenten kun je veel leren en slim gebruik maken. Dat geldt voor alle producten, merken en diensten. Maar zeker voor MVO-producten en diensten. Juíst voor MVO-producten en diensten zou ik zeggen. Een product is namelijk pas écht duurzaam en maatschappelijk verantwoord als je transparant bent over zowel de positieve zaken als de punten waarop nog verbetering mogelijk is. Dus zorg dat je weet wat er over je product of dienst wordt gedeeld. En wees actief én interactief op de social media om werkelijk transparant te zijn over MVO.

Voor wie meer wil weten over dit interessante raakvlak van MVO & social media, ik ben laagdrempelig bereikbaar, via e-mail, telefoon en natuurlijk ook via de social media.

@AdriekeDeKraker

Klik hier voor overige contactgegevens.

Comments

comments

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.