MVO via Social Media, of toch beter Live?

Afgelopen week was ik in Haarlem aanwezig op NudgeLive: het eerste live evenement van Nudge, een consumentenplatform “dat verschil gaat maken en impasses gaat doorbreken. Simpelweg door de vele, vele consumenten die een duurzame economie willen te organiseren”.  Deze quote komt de site van Jan van Betten en zijn Nudge-team (www.nudge.nl) en ik geloof er heilig in!

Bedrijven die duurzaam willen ondernemen, het is allemaal prachtig, maar …. uiteindelijk zijn het de consumenten die aan de touwtjes trekken. En consumenten … dat zijn we allemaal!  Voor alle duidelijkheid: Nudge betekent “zetje”, en alle “zetjes” bij elkaar … dat maakt het verschil!  Zojuist even op de Nudge-kaart gekeken (www.nudge.nl/kaart) en er staan inmiddels al ruim 14.660 stippen, allemaal individuele duurzame consumenten die zetjes aan het geven zijn!  Staat jou stip er al bij?  Leuk trouwens om op die kaart even in m’n buurtje in te zoomen en te zien dat er in mijn eigen straatje verschillende mede-Nudgers zijn, dat geeft de burger moed!

Vorige week konden we elkaar als Nudgers dus ook eens live ontmoeten, NudgeLive werd een prachtig evenement! Voor wie er niet bij was geeft deze foto-impressie op de Nudge blog alvast een aardig beeld: http://bit.ly/NudgeLive-impressie. Het was natuurlijk wel een beetje Preken-voor-eigen-Parochie, zeker zo in de Sint Bavo Kathedraal aan de Leidse Vaart, maar ik denk dat elke Nudger daar ook zelf weer een paar zetjes heeft gekregen. Ik in elk geval wel!  En als (een deel van) de Nudgers dit kunnen afstralen op hun achterban, onder andere via Social Media, dan worden de Nudge-stippen steeds meer een grote groene vlek.

Via Twitter en Facebook worden inmiddels al diverse links uitgewisseld naar filmpjes en presentaties van NudgeLive, ze zullen binnenkort vast beschikbaar komen via de Facebookpagina van Nudge: http://on.fb.me/NudgeNL. Persoonlijk kan ik niet wachten op de beelden en het magische geluid van Celine Cairo en PienHelpt, die beiden de sterren van de hemel zongen!

Nu probeer ik steeds de link te leggen tussen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (in dit geval eigenlijk Maatschappelijk Verantwoord Consumeren) en Social Media. Dus ben ik tijdens en ná afloop van dit event op zoek geweest naar leuke voorbeelde op dit vlak. En die waren er genoeg! Eigenlijk te veel om op te noemen, maar ik noem er een paar, die me bijzonder hebben geraakt.

Zo maakte ik kennis met Lisanne Dölle en Stijn Cornelissen van VerdraaidGoed! Zij kwamen naar NudgeLive met 200 exclusieve exemplaren van de Tof-hee: een verdraaid leuk spelletje, gemaakt van industrieel restmateriaal. De Tof-hee’s gingen als warme broodjes over de toonbank!  Ik ben de gelukkige eigenaar van één van deze 200 exemplaren en ook voor de komende 5 verjaardagen heb ik een verdraaid leuk cadeautje in petto!  Wil je ook weten waar dit over gaat (zou ik zeker doen) volg VerdraaidGoed dan op www.verdraaidgoed.nl of op Facebook, Twitter of LinkedIn (de links naar deze accounts staan keurig op hun site!).

Oh ja, ook leuk: Ecogoodies (een overzicht van de beste en leukste duurzame en fair trade webwinkels online) is VerdraaidGoed kennelijk ook tegengekomen op NudgeLive en blogt daar enthouisast over op http://www.ecogoodies.nl/blog/ en beveelt VerdraaidGoed aan voor een stem voor de ASN Wereldprijs. Dat is een goed idee en mijn stem hebben ze binnen!

Als vervolg op mijn blog over de “Spa-flesjes – Duurzaam of gemiste kans?” was ik tijdens dit evenement natuurlijk op zoek een duurzame dorstlesser.  Nou, daar hoefde ik niet lang naar te zoeken, want de mobiele units liepen ijverig rond met PWN kraanwater op de rug, een hele verademing!  Beetje onaardig misschien maar ik sloeg hun aardige aanbod voor een bekertje kraanwater toch maar af, want ik had mijn pas aangeschafte Dopper natuurlijk niet voor niets bij me … daar wilde ik wel even mee pronken!

Nu had De Dopper zelf ook een mooie stand en was volop aanwezig voor de langslopende geïnteresseerde. Nou, geinteresseerd was ik zeker en ik heb maar even gebruik gemaakt van de gelegenheid om de OpperDopper Merijn Everaarts op de foto te zetten en rond te twitteren.
De PWN sponsoorde een gratis Dopper voor de aanwezigen, met als logo PWN – Puur Water en Natuur.  Dat het hier om dezelfde PWN gaat die ik nog van “vroeger” ken – De Provinciaalse Waterleidingduinen – begreep ik uit de enthousiaste presentatie van Boswachter Evert-Jan. Trouwens ook leuk om te volgen op Twitter! @BoswachterNHD.

Over MVO & Social Media gesproken, is De Dopper natuurlijk erg maatschappelijk verantwoord bezig. Niet alleen door het gebruik van gebotteld water terug te dringen, maar ook doordat een deel van de opbrengst gaat naar de drinkwaterprojecten van Simavi. De Dopper is ook goed actief op Twitter @De_Dopper, dat is mooi!  Op Facebook zijn ze ook te vinden, alleen dat is nog wat lastiger te vinden en je hebt 2 opties: De Dopper als “groep” en De Dopper als “product/dienst”. Die laaste doet me actueel aan en heeft inmiddels 119 “likes” en dat is ook heel mooi!  Neem eens een kijkje en “like” die pagina zelf ook op http://on.fb.me/DeDopper, dan geven we met z’n allen weer een “zetje” aan ons eigen netwerk.

Maar het mooist natuurlijk is om zelf met een Dopper te pronken, ik heb gemerkt dat dat regelmatig leuke gesprekken oplevert!  En kinderen … die zijn ook dol op het mooi ontworpen flesje. Van Merijn had ik ook zo’n mooi gesponsoord PWN exemplaar gekregen en mijn zoon Luuk (8 jaar) riep bij thuiskomst: “Cool mam! Nóg een Dopper, mag ik ‘m?”. Leuk toch?  En tja, nu willen zijn twee zusjes er allebei ook één, dus ik ga binnenkort maar eens lang bij  De Dopper (lekker dichtbij in Haarlem, wist ik niet, maar heb ik tijdens NudgeLive begrepen!).

Dus om even op de vraag uit de titel terug te komen: MVO via Social Media, of toch beter Live? Persoonlijk ben ik van mening dat Social Media een enorme boost kan geven aan MVO-initiatieven en dat die hier nog veel beter voor kunnen worden ingezet. Met een aantal links in deze blog draag ik daar mijn nudge, mijn zetje aan bij.
Maar ik heb tijdens NudgeLive toch maar weer ondervonden dat écht contact, échte verbindingen het verschil maken. Dat is door de key-note spreker van de dag Jan Bommerez ook erg mooi uiteengezet. Ik heb die dag trouwens een heel mooi nieuw woord van hem geleerd: chaorde!

Maar nu  nog even terug naar de vraag: MVO via Social Media of toch beter Live?  Jan van Betten van Nudge plaatst vandaag dit berichtje op Facebook: “Tjee, nou hebben we ook ineens meer dan 1000 fans op Facebook. Misschien komt dat door ons FacetoFacebook event gisteren?”.  Dat geldt voor mij in elk geval wel!
Mijn Nudge-stip stond al een tijdje op de kaart, maar het evenement en alle ontmoetingen op NudgeLive blazen daar weer volop leven in! Dat geldt zowel voor de nieuw opgedane “live-contacten” tijdens Nudge-live, en zeker ook voor het “nababbelen” over dit event via de Social Media. Mijn antwoord ligt dus misschien wel voor de hand: voor mij is het én-én!
Zonder de Social Media had ik Nudge misschien niet eens leren kennen en zonder het Live-event zou het bij mij niet opnieuw zo duidelijk op de kaart staan. Dus dank voor NudgeLive!
En volgens mij ben ik geen uitzondering, want een kleine ronde handopsteken in de Bavo leerde dat toch zeker de helft van het aantal aanwezigen via Social Media bij NudgeLive terecht was gekomen. Ik bedoel maar!

Comments

comments

3 gedachten over “MVO via Social Media, of toch beter Live?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.